Jumaat, Disember 31, 2010

tahun baru

tahun baru. mulalah semua orang sibuk nak bercerita perihal azam tahun baru lah, peristiwa manis masam pahit tahun ini lah, awek baru tahun baru lah, macam macam lagi lah.


apekejadahnye semua ini?


ini bulsit!


setakat nak berazam tidak perlulah tunggu sampai tahun baru. masa hari raya aidilfitri pon boleh. apetah lagi hari pekerja. pendek kata tidak kira hari ape pon sama.


nak bercerita peristiwa manis masam pahit tahun lepas pon tidak perlu tunggu sampai tahun baru. bila bila pon boleh bercerita. dalam tandas, dalam kelambu, atas motor, tepi tingkap, semua boleh.


inilah manusia. kena tunggu tahun baru dulu. barulah nak menanam azam, me'recall' peristiwa yang telah berlaku sepanjang tahun, semua semua lah. macam mana nak maju? sepatutnya hari hari kita kena berazam. hari hari kita kena ingat peristiwa yang telah berlaku dan ambil iktibar daripadanya. bukan susah pon. senang nak mampos.


jangan selebret tahun baru. jangan jadi yahudi. kita patut selebret maal hijrah. lagi best.


sekian.



p/s menyampah tengok post post pasal tahun baru ni.

Rabu, Disember 22, 2010

tipikal

sudah menjadi trend masa kini cerita cerita melayu di televisyen mahupun di layar perak atau layar emas atau layar gangsa sekalipun.


asal cerita melayu je mesti ada orang kaya yang jahat. asal cerita melayu je mesti ada orang kaya tu buat benda tak senonoh. asal cerita melayu je mesti orang kaya tu main main kan orang yang lagi miskin dari dia.


dah banyak kali dah aku tengok. cerekarami lah, samarindu lah, akasio lah, ape ape lah.


ape orang kaya ni memang dikenali dengan perangai jahat ke? bukan la nak cakap aku ni kaya. tak kaya pon. nak makan nasik pon sehari sekali je. tapi bila nak tengok drama dekat televisyen je mesti ada situasi sebegini.


apekejadahnye semua ini?


oh ye lagi satu. asal cerita melayu je mesti ada babak babak korporat sikit. kontrak juta juta. tak main la ratus ribu apetah lagi puluh puluh.


aku rasa drama yang tiada situasi begini ialah drama gerak khas je. haha. ke ade? guane?


jadinye aku lebih suka melayan kartun setiap hari. macam kartun ni.


ada masalah?


sekian.



p/s dekat kuantan kedai mane yang best nak gunting rambut?

budak budak

sekarang ni memang musim korea ke?




fesyen korea.




lagu korea.




makan pon nak korea je.




budak budak zaman sekarang ni memang pelik. budak budak zaman dulu tak pelik pon.




ke memang same je budak budak zaman dulu dengan sekarang?




sekian.



p/s dapat elaun yeay!

Sabtu, Disember 18, 2010

aku tak suka, ada masalah?

aku tak suka peperiksaan. tidak kiralah bertulis ke, berlisan ke, berdengar ke, bernari ke, ape ape lah.




sebab aku tidak suka mengulangkaji ape ape yang berkaitan dengan peperiksaan walaupun aku suka belajar benda baru.




peperiksaan mengarut!




peperiksaan bullsit!






ada masalah?




lagi satu.




aku rasa aku nak buat laporan kepada jabatan alam sekitar, mardi, mpoa, dan lain lain agensi berkaitan. sebab peperiksaanlah banyak pokok ditebang untuk dibuat kertas. setahun berapa banyak dah pokok kena tebang sebab nak dijadikan kertas peperiksaan. alih alih ke tong sampah juga kertas itu.




sekian.



p/s entri tidak ada kaitan dengan result peperiksaan aku. aku dapat gpa 3 dan ke atas. Alhamdulillah.

mimpi tak berapa nak indah



beberapa hari lepas aku dikejutkan dengan sebuah mimpi tak berapa nak indah yang melanda waktu tidurku.




dah lama dah tapi aku tak boleh nak lupakan pon.




aku rasa mimpi tu lah mimpi yang paling tak berapa nak indah berbanding mimpi mimpi aku yang sebelumnya seperti mimpi dikejar zomba, mimpi menang kereta ferrari enzo dalam peraduan minum power root, mimpi pergi bercuti ke barbados dan cuba, serta pelbagai lagi mimpi indah lain.










dalam mimpi tak berapa nak indah tersebut, aku dimarahi oleh pak ngah aku disebabkan aku telah membawa dan mengotorkan harley davidson beliau semasa kenduri khatan anaknya.




sungguh ngeri.




sekian.

inilah harley davidson pak ngah aku.


p/s sekarang ni memang musim korea ek?

Sabtu, Disember 11, 2010

sampah



aku taknak duduk menetap dekat metropolitan kuala lumpur.




sebab ape?




bace dekat sini.




duduk dekat kuantan lagi best. hatyai pantai timur lah katekan.





p/s menanti percutian keluarga.

Jumaat, Disember 10, 2010

kecik kecik





masa aku kecik kecik, aku suka kumpul buku doraemon. sampaikan bila tengok kartun doraemon dekat saluran tujuh dah boleh hafal jalan cerita dia sebab dah selalu baca ulang ulang buku tu.




masa aku kecik kecik, aku suka kumpul buku mutiara naga. sampaikan bila tengok kartun dragon ball dekat saluran dua dah boleh hafal jalan cerita dia sebab dah selalu baca ulang ulang buku tu.




masa aku kecik kecik, aku suka kumpul kereta hotwheels. sampaikan kereta hotwheels tu banyak yang dah hilang sebab kene kebas dengan rakan rakan ataupun adik. anda semua tahu apa itu kereta hotwheels? kalau tak tahu, sila google ataupun tengok iklan dekat saluran tiga.




masa aku kecik kecik, aku suka kumpul patung pokemon keluaran syarikat jepun, Tommy. sampaikan patung pokemon tu banyak yang dah hilang sebab kene kebas dengan rakan rakan ataupun adik. bukan senang nak dapat patung pokemon ni. mahal pulak tu. satu adelah dalam dua ringgit.




masa aku kecik kecik, aku suka kumpul majalah gempak. dari darjah dua hinggalah ke tingkatan tiga aku kumpul majalah gempak. sampaikan bila kumpul kumpul majalah gempak tu dah tinggi sampai ke bumbung dah.




itu dulu. masa aku kecik kecik.




sekarang, masa aku besar besar, aku suka kumpul duit.





p/s eksaited nak main game baru beli.

Khamis, Disember 09, 2010

kalau jadi artis kan senang

betul kan? kalau jadi artis senang hidup kita.




ada rezeki dapat lah jadi duta produk kuruskan badan, besarkan badan, tinggikan badan, pendekkan badan, produk makanan laut, makanan darat, produk penghapusan jerawat jeragat, penghapusan minyak di muka, penghapusan kudis di kaki dan berbagai bagai lagi.




paling best dan untung kalau dapat jadi duta internet mudah alih seperti Unifi TM. dapatlah aku mendonwload cerita dan game terbaru.














errrr. ade ke tak artis jadi duta internet mudah alih ni ek? aku tengok iklan dekat saluran tiga adelah artis berkumpulan ni yang berlakon dalam iklan tersebut. tak tahulah kalau kalau mereka mereka tiga orang dapat pakej internet mudah alih percuma seumur hidup pulak kan.




iklan sekejap.

p/s aku rasa nak langgan p1 wimax 4G sebab iklan yang comel.

cuti cuti sekolah



cuti lama lama ni memang bosan. oh ye. disebabkan aku sudah lama meninggalkan alam persekolahan, maka istilah "cuti sekolah" sewajarnya aku rasa patut digantikan dengan istilah "cuti universiti" atau "cuti kolej". bernas tak?




p/s sesiapa tolonglah bagi idea ape aku nak buat cuti cuti universiti ni. nak berjalan takde duit.

Khamis, November 25, 2010

cilakak



aku keluar bilik pagi pagi pukul tiga lebih sebab nak menyaksikan perlawanan liga juara juara eropah.




suasana rumah gelap.




semua penghuni rumah sudah tidur meninggalkan aku keseorangan yang masih tidak dibuai mimpi indah melancong ke barbados dan cuba.




keluar sahaja dari bilik sudah terbau bau bauan yang menusuk kalbu.




tidak wangi.




busuk ya amat.




kucing berak dalam rumah lagi. atas lantai pulak tu.




"demmm. tengok yu-tiub je lah esok.", getus hatiku.




aku masuk kembali ke dalam bilik dan terus melayari mimpi indah melancong ke barbados dan cuba.




sekian.




beginilah pemandangan dalam mimpi aku.


p/s nak pergi sanwei lagun dan pot dikson.

Rabu, November 24, 2010

harus ada



fulamak. apelah nak jadi dengan kau ni ipan. kesian belog ni. dibiarkan bersawang sawang habuk habuk. 


oke itu hanyelah metafora. takkanlah ade sawang dan habuk dekat browser ni kan kan? kalau ade pun itu sebab anda yang tidak mencuci skrin laptop atau desktop anda selama dua puluh tiga tahun.




berbalik kepada tajuk entry ni. ape yang harus ada? hah. itu yang kita tak tahu.




mintak maaf lah. lama tak menaip. semenjak habis peperiksaan akhir semester dan pulang bercuti ni dah kurang mengadap laptop untuk berfesbuk mespes skaip wai-em dan berbelog. asal bukak laptop compaq presario cq40 ni je mesti sebab nak tengok cerita korea dan jepun ataupun bermain pes10.


.
.
.
.
.
.
.




tiba tiba datang pulak memori ni.




memori zaman sekolah rendah di mana aku selalu melukis kartun. walaupun agak huduh tapi boleh la dikategorikan sebagai kartun, bukan orang lidi. tahap ke'terer'an aku tu sehinggakan ada komik sendiri yang diberi tajuk The Currypuff Boys. komik ni aku usahakan bersama klasmet bernama ihsan. komik ni mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada klasmet klasmet yang lain walaupun mereka terpaksa menunggu sehingga sebulan untuk mendapatkan episod baru dan terpaksa berkongsi komik sebab kitorang tidak mempunyai cukup modal untuk mencetak serta mengkomersialkan komik hebat kami.




hobi ini terbantut selepas tamat pengajian di tahun enam. aku dapat pergi sekolah jauh jauh, ihsan pulak entahlah. lost kontek terus. sampai sekarang aku tak pernah dengar cerita pasal dia daripada rakan rakan aku yang lain. terasa rugi pula.




sekarang aku masih lagi melukis. tapi tidak sekerap dahulu. dan semakin buruk. dan semakin menyerupai orang lidi.




aduh. aku rindu zaman di cenderawasih. di pasir salak. di jasin. di kulim. 




bukan setakat itu. aku rindu rakan rakan semasa di cenderawasih, di pasir salak, di jasin, di kulim.












sudah.




bukannya tidak boleh jumpa pun kan kan?




oh ye. di kesempatan ini aku ingin membuat iklan.




sesiapa yang berminat untuk memiliki kucing comel comel bulat bulat tembam tembam sila datang ke rumah aku. terlampau banyak. kucing kucing ni ada baka bulu bulu tebal. percuma. kalau nak datang lah ke rumah. kalau tak tahu alamat rumah aku sila usaha sendiri. haha.




sekian.




p/s rindu serindu rindu nya sangat sangat pada ehem ehem.

Rabu, November 10, 2010

tiga lagi

" three more papers to go, lepas itu boleh balik bejoli joli ," bentak hatiku.




errrrr.




okay okay. mari sambung ulang kaji.


krohhh kroohhh zzzzzz.


katil oh katil yang busuk, sila tunggu daku di rumah elok elok ya.






sekian.



p/s sudah pokai.

Khamis, November 04, 2010

biru

i feel blue.

dejected.


miserable.


dispirited.


heartsick.


wretched.


pathetic.


cheerless.


when is this going to end?


oh exam. why are you always keep bothering me?


i hate you, exam. leave me alone. please.




sincerely,
mushroom



p/s dekat dekat nak final ni emosi terganggu.

Ahad, Oktober 24, 2010

duhhhhh~

oke aku ingin pereksa dalam masa terdekat ini.




kesian belog ini. dah bersawang sawang dah. 




takpe belog. jangan sedeh sedeh masham masham.




lepas habis pereksa kita bejimba jimba okay?




doakan aku. aku sentiasa doakan rakan rakan aku.




terima kaseh.




sekian.


p/s terasa bosan pula study. kahkah

Selasa, Oktober 12, 2010

sometimes



( tajuk entri berbahasa asing kerana ingin menampakkan yang aku bukan tidak reti ber'speaking'. )


kadang kadang.




kadang kadang aku rasa serba salah juga. takut. nebes. cuak. lemah semangat. gabra dan pelbagai lagi perkataan yang seangkatan dengannya.




bukan apa. ini disebabkan tabiat aku yang suka meniru gaya valentino rossi yang sedang menunggang motosikal yamaha yzr m-1 berkapasiti 800cc.




bahkan di jalan raya yang sempit dan lama pun aku membawa laju laju motosikal kesayangan aku berjenama yamaha juga.




kadang kadang aku terfikir.




kalau eksiden macam mana?mak aku dah nasihat dan bising bising. aduh.




lepas ini aku mahu insaf. ini semua gara gara hampir hampir eksiden. tapi semuanya disebabkan kesalahan pemandu lain.




sampai bilalah aku nak bawak motosikal aku ni. aku dah bosan menjadi rider. kahkahkah.




kadang kadang aku terfikir.




kalau ada kereta lagi sedap mata memandang. kereta lebih praktikal bagi aku. ada bumbung dan penghawa dingin walaupun lebih mahal penggunaan minyaknya.




tunggu aku kerja dahulu lah gamaknya.




sekian.


p/s pening sangat.

Ahad, Oktober 10, 2010

sejuk



mengapekah?




sudah seminggu aku demam. suhu semakin surut tapi sakit kepala tu ade sahaje.




susah.




susah untuk aku bergerak ke sana ke sini dan bergembira dan senyum selalu. kahkahkah.




aku tidak suka pergi ke klinik mahupun ke rumah sakit mahupun ke hospital mahupun ke farmasi.




mungkin sebab aku rasa meluat bila tengok ada doktor doktor dan nurse nurse membuat kerja sambil lewa. walaupun mak aku sendiri bekerja sebagai nurse




tidak mengapa. ini semua dugaan daripada Nya.




sekian.


p/s sudah musim sejuk di sana.

Khamis, September 30, 2010

ceriHIK

ceriHIK = cerita + HIKAYAT


ceriHIK ini telah diceritakan kepada aku dan mungkin mengalami sedikit pengubahsuaian kerana penyakit short term memory lost yang dihidapi oleh aku.




pada suatu masa dahulu, tatkala fesbuk masih belum dicipta, apatah lagi komputer riba mahupun henfon blueberry, terdapat seorang pemimpin sebuah kerajaan asing bertemu dengan seorang pemimpin kerajaan siam.




mereka bertemu untuk membicarakan perihal kekuatan dan kelebihan negara yang diperintah masing masing.




perbincangan tersebut diadakan sewaktu majlis makan makan makanan tradisi siam seperti tomyam dan nasi paprik.




selesai makan makan makanan tradisi siam seperti tomyam dan nasi paprik tersebut, pemimpin kerajaan asing tersebut telah dihidangkan dengan pencuci mulut yang mengandungi sejenis haiwan iaitu udang. pemimpin kerajaan siam makan dengan rakusnya dan membuang kulit udang itu ke lantai. lalu pemimpin kerajaan asing tersebut berkata, " Di negara kami, kami tidak buang kulit udang dengan begitu sahaja. Kami kumpul kulit udang tersebut dan memprosesnya menjadi chitosan. Bukankah kulit udang mengandugi chitin? ". pemimpin kerajaan siam terdiam sambil mengangguk tanda fedap.




kemudian, pemimpin kerajaan asing tersebut dihidangkan pula dengan sejenis buah yang bernama nenas yang telah siap dipotong. pemimpin kerajaan siam makan tanpa segan silu. lalu pemimpin kerajaan asing tersebut berkata lagi, " Di negara kami, kami tidak gunakan nenas untuk makan sahaja. Kami gunakan nenas untuk memprosesnya dalam industri pembuatan sabun. Bukankah nenas mengandungi enzim enzim yang boleh menghilangkan kotoran? ". pemimpin kerajaan siam terdiam sambil mengangguk lagi tanda fedap juga.




selepas itu, pemimpin kerajaan asing tersebut dihidangkan pula dengan sejenis makanan yang dipanggil chewing gum. biaselah. lepas makan makan mesti rasa hebat bila dapat kunyah kunyah sesuatu sambil menghirup asap toksik rokok. pemimpin kerajaan siam kunyah kunyah chewing gum tersebut dengan nikmatnya sambil menghirup asap toksik rokok jenama texas 5. lalu pemimpin kerajaan asing tersebut berkata lagi, " Di negara kami, kami tidak membuang begitu sahaja sisa chewing gum yang telah dikunyah kunyah. Kami proses sisa chewing gum yang telah dikunyah kunyah tersebut menjadi kondom berperisa. Bukankah kondom diperbuat daripada latex sama seperti chewing gum? ". pemimpin kerajaan siam terdiam sambil mengangguk lagi tanda fedap juga.




di akhir majlis makan makan tersebut, pemimpin kerajaan asing telah dihidangkan dengan sejenis benda. lalu dia bertanya kepada pemimpin siam tersebut apakah benda itu. lalu pemimpin siam berkata, " Inilah kondom. Di negara kami, kami tidak buang kondom yang telah digunakan begitu sahaja. Kami proses kondom tersebut menjadi chewing gum dan mengeksportnya ke negara kamu. Bukankah chewing gum diperbuat daripada latex sama seperti kondom? ". 




pemimpin kerajaan asing tersebut rasa dirinya tercabar lalu terus membelahkan dirinya begitu sahaja dari negara siam dengan menaiki jet peribadi konkordnya.




lalu tercetuslah perang dingin antara kerajaan asing tersebut dengan kerajaan siam selama berkurun kurun lamanya sehinggalah satu persetujuan telah dicapai apabila anak kedua dua pemimpin kerajaan asing dan siam tersebut bercinta dan ingin berkahwin.




sekian.


p/s perut aku masuk angin disebabkan ceramah yang panjang lebar.

Isnin, September 27, 2010

tolong tolong aku teringin

aku teringin.




teringin pergi bercuti atau berjalan jalan di sekitar bandaraya besar seperti tokyo new york ataupun berlin. aku sudah mula mengumpul duit dan membuat research mengenai tambang tiket penerbangan dan hotel hotel murah di sana.




bukan apa. aku tidak pernah menaiki kapal terbang. naik kapal terbang yang sedang tidak terbang pon tidak pernah. aku bukan orang berada. aku orang susah. sebab itu aku teringin.




oh ye. sedikit gosip politik.




aku tidak suka politik sebenarnya. sebab aku merasakan suasana politik di malaysia penuh dengan dasar dasar korupsi dari pengamal politik yang dasar melayu tapi hampeh. aku rasa ini ada kaitan dengan freemason. mengapa? sebab ade la desas desus yang aku dengar dan baca. tidak perlu aku nyatakan di sini. bukan anda sebagai pembaca berminat pon kan? mana satu parti politik di malaysia ini betul dan tidak menyimpang dari tugas mereka yang sepatutnya? tiada. semuanya mungkin mengalami korupsi. macam kes jutawan kosmetik ape jenama entah. itu pon korupsi jugak. peguam yang jadi suspek. ape kes? aku rasa ada hakim hakim dan peguam peguam yang korup.




oke berbalik kepada cerita sebenar. 




kalaulah aku boleh menaiki kapal terbang pada tahun ini juga walaupun sekadar balik ke kampung halaman di kuantan, aku rasa sangat sangat bersyukur dan gembira.




yelah. impian budak kecil seperti aku. memang suka sangat sangat lah kalau jadi kenyataan.




kalau ada sesiapa yang ingin men'sapot' tambang penerbangan lagi sedap rasenye dari burger spysi ciken mekdilaks keluaran restoran mekdi. kalau ada lah. kalau tiada nak buat macam mana.




abah mak dan imran sahaja yang sudah menaiki kapal terbang. ke sarawak medan bali dan united kingdom. aku bila lagi?




sedang berusaha dan tidak lama lagi.




insyaAllah.




kalau tidak dapat awal pon, selepas habis belajar ini aku bercadang melanjutkan pelajaran dalam peringkat master ke oversea. german ataupun united kingdom salah satu destinasi. hebat bukan?




oh sebelum terlupa.




sila ke laman web google yang menyambut besday nye yang ke dua belas pada dua puluh tujuh haribulan september dan google perkataan ini : bring me the horizon oliver sykes




kalau anda rajin lah. kalau anda ingin tahu, pemuda ini gay aku. kah2.


ini mamat tersebut.


sekian.


p/s minta maaf aku bukan gay. aku cuma peminatnya sahaja tidak lebih dari itu. aku sudah ada awek cun punya.

Khamis, September 23, 2010

kenangan

terbayang bayang di kepala aku sekarang ni. semasa berumur dua belas tahun berbulan bulan berhari hari.




emak mengejutkan aku di kala subuh menjelma. pukul lima pagi tambah tolak.




mandi manda dan menggunakan sabun kakakku yang berjenama aiken.


memakai baju sekolah rendah yang baru sahaja di seterika oleh mak dan digantung di dalam biliknya.




kemudian turun ke ruang tamu sambil menekan suis di atas remote control untuk membuka kotak ajaib yang boleh menyiarkan gambar bergerak.




tengok buletin pagi. sambil sambil itu minum air cokelat panas jenama cadburay yang disediakan oleh emak juga.




selesai sahaja minum minum, teros pergi ke pintu hadapan rumah dan memakai stokin dan kasut sekolah jenama batak.




oh ye. sebelum terlupa. meminta duit belanja dari emak dan bersalaman dengannya. kemudian pipiku dicium cium tiga kali.




selepas itu aku berjalan kaki sahaja ke sekolah kebanggaan aku disebabkan ingin menjimatkan duit belanja daripada terpaksa membayar tambang teksi.




padahal sekolah kebanggaan aku itu terletak kurang dari satu marhalah dari rumah aku. suku pon tidak sampai.




sampai sahaja di sekolah, aku berjumpa dengan rakan rakan sebaya yang lebih hensem dan comel dari aku. duduk di dalam dewan dan membaca apa apa yang patut.




tidak lama kemudian sayup sayup kedengaran suara guru memanggil anak muridnya dengan penuh manja.




kami masuk ke kelas yang ditetapkan untuk mengambil Ujian Penilaian Super Rare.


itu kenangan aku semasa hari pertama UPSR berlangsung untuk diri aku.




sekarang tiada lagi situasi guru guru nak panggil anak murid masuk dewan periksa. lantak kau lah. kalau lambat, kurang lah masa menjawab kau. tiada lagi situasi guru guru memberi tips tips untuk menjawab soalan sejurus sebelum masuk ke dewan periksa. lantak kau lah. kalau tak tahu jawab, tak tahu jawab lah kau. tiada lagi situasi guru guru memberi kata kata perangsang yang boleh merangsang diri kita ke arah kebaikan bukan kepada situasi keburukan. lantak kau lah. kalau gabra yang amat sangat, gabra lah kau sampai ke akhir masa periksa.




aku rindu semua itu.




namun hidup perlu diteruskan betul rakan rakan seperjuangan sekalian?




yang lepas biarkan ia berlalu pergi.




sekarang kita fokus untuk apa yang ada sekarang dan untuk masa hadapan kita.




sekian,




selamat maju jaya kepada semua kanak kanak yang akan atau sedang mengambil peperiksaan UPSR PMR SPM dan STAM.


p/s peperiksaan final aku bila entah?

Rabu, September 22, 2010

tensi tekanan pressure dan seangkatan dengannya

assignment.


test.


bertimbun timbun dan menambahkan tekanan ke atas diri aku.




tersangat sangat tensi.




tolong aku.




please.




aku semakin malas belajar.


oke sudah. tukar topik. aku dengar cerita ade sorang lecturer bergelar madam ni mengamuk dengan pelajar pelajar dari course lain sehingga memaki hamun mereka dengan berkata " GO TO HELL! " dan sebagainya.


patutkah?


tenaga pengajar zaman pasca merdeka sekarang ni memang kurang berpengalaman walaupun berpengetahuan dalam bidang masing masing.


selalu menyalahkan pelajar seratus peratus.


sudahlah.


tiada guna aku berkata kata di sini kan?


sekian.



p/s semakin hari semakin baik.

Selasa, September 21, 2010

check check rock rock

hujan.


sudah 2 hari berturut turut bumi micet dicurahi hujan rahmat pada waktu petang.


membuatkan nafsu tidur aku membuak buak walaupun sedang neves disebabkan result test dan assignment dan semua semua nya lah.


tapi aku tidak tidur lame pon. cukup sekadar satu jam tidur dari pukul 4 sampai 5. ataupun dari pukul 3 sampai 4.


disebabkan hujan, aku tidak dapat membeli topap. mengade ngade pulak aku ni. padahal boleh je beli topap dekat student lain.


biarkan. ini semua untuk menyedapkan hati aku.


seriusli aku sedang berasa down sekarang ini. tersangat sangat down.


doakan aku berjaya menghadapi semua ini.


boleh kan?


terima kasih.


sekian.


terasa betol betol seperti freshie sekarang ni.


p/s masih sedih dan akan berterusan sedih tapi mungkin berkurangan dari hari ke hari.

buruk sungguh





tak reti aku menghias hias blog ni.




mintak maaf kalau bersepah dan menyakitkan mata anda untuk membaca.


kalau sakit mata gunelah kaca mata ataupun kanta lekap.


saye budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan.


okeh?


beres.


oh ye.


sudah membuat research yang mendalam mengenai travelling.


tambang penerbangan rm 2000++.


emirates airlines. nampak mewah.


aku tak puas hati sebab tambang MAS lagi mahal iaitu rm 4000++.


apekejadahnye?


tidak mengape. banyak masa lagi.


untuk yang tidak mengerti sepatah haram pun karangan aku ini, abaikan.


yang tahu, doa doakan aku dapat pergi oversea.


boleh kan?


tenkiu.


sekian.

ini pemandangan indah di negara tersebut.


p/s masih sedih.



Ahad, September 12, 2010

entahlah

aku sedih.



tiada mood.



ade masalah?



takde sape pon yang nak peduli kan?



so biarkan.



sekian.



p/s ini serius.

Isnin, September 06, 2010

setahun sekali

kalaulah aku seperti paris hiltong ataupun hillary daff, aku tidak perlu merasa bersalah jika aku telah menyakitkan hati seseorang.


kalaulah aku seperti binatang liar mahupun peliharaan, aku tidak perlu merasa bersalah jika aku telah berbuat jahat kepada seseorang.


kalaulah aku seperti seorang pemimpin yang korupsi dan mementingkan diri, aku tidak perlu merasa bersalah jika aku telah menyusahkan seseorang.


tetapi aku bukanlah seperti paris hiltong, hillary daff, binatang liar, binatang peliharaan mahupun pemimpin korupsi dan mementingkan diri.


aku hanyalah manusia biasa yang hina dan akan berterusan melakukan kesilapan kepada manusia lain.


oleh itu, di kesempatan ini, aku ingin memohon ampun dan maaf kepada anda semua yang terbaca entri ini jikalau aku terlanjur kata, terkasar bahasa, tergedik seketika, terpukul ke apa, semua semua lah. dan jikalau anda yang terbaca entri ini pernah melakukan kesilapan kepada aku, aku tidak kisah pon semua itu. aku sudah lama memaafkannya. aku tidak suka menyimpan dendam. (cewah)


akhir kata, pesanan ringkas dari aku. berhati hati di jalan raya, ingatlah orang yang tersayang. ketupat lemang tak habis nya jika anda bawak kenderaan lambat lambat.


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.


spongebob dan patrick pon sambot hari raya


p/s kepada yang ingin menghadiahkan duit raya kepada saya, sila pos ke alamat yang tertera di muka hadapan i.c saya.

Selasa, Ogos 31, 2010

nostalgik

teringat ketika berumur kanak kanak.

lima enam tahun rasenye.

ketika itu aku baru je berpindah ke kuantan. ikot abah yang terpakse transfer dan naik pangkat.

kawan baik aku ketika itu ialah seorang budak perempuan. ade masalah?

tidak salah kan budak budak berlainan jantina berkawan?

yeah. kitorang sangat rapat sampaikan hari hari budak itu datang ke rumah aku petang petang.

sampaikan aku rase terganggu sebab die mengganggu privasi aku untuk menghisap botol susu yang berisi air teh o. kenape? ade masalah aku hisap botol susu semasa berumur lima tahun? oh ye. aku juga hisap jari semasa tidur. tiada masalah kan?

berbalik kepade cerita. hari hari kitorang maen masak masak. depan rumah aku ade padang so senang je lah nak maen. aku tak ingat lah bagaimane situasi masak masak nye. mungkin aku yang jadi emak dan die yang jadi bapak.

masok darjah satu kitorang dah tak rapat sangat. walaupon sekolah dan kelas same. mungkin kitorang dah semakin dewasa. ye lah. takkan lah nak maen masak masak lagi kot? aku prefer maen digimon semasa darjah satu.

sekarang aku dah tak tahu ape yang terjadi kat die. pernah terserempak kat kuantan tapi aku tak tahu lah itu die ke orang laen. haha.

oh ye. name budak tu fatin najwa.

aku rase disebabkan die lah aku bersifat kewanitaan sekarang ni. haha.

oke aku tipu. aku bersifat lemah lembut disebabkan kakak kakak aku.

sekarang aku ade teman sepermainan baru. namenye a.s.i. hari hari kitorang maen berbagai bende terkini. fesbuk dan sms.

sekian,



p/s aku rindu nak maen digimon.

Rabu, Ogos 25, 2010

tiada tajuk spesifik

aku berharap kita dapat sama sama duduk di atas bangku di halaman rumah sambil minom teh o dan makan karipap.

aku berharap kita dapat sama sama mendaki bukit di belakang rumah pada waktu malam dan kemudiannya baring di atas tikar rumput sambil menikmati keindahan sinaran bintang bulan.

aku berharap kita dapat sama sama bawa anak anak pergi fun fair dan kemudiannya makan kfc beramai ramai.

aku berharap kita dapat sama sama pergi skuba dive di pulau sipadan ataupon pulau tioman kalau tiada bajet mencukupi.

aku berharap kita dapat sama sama pergi ke majlis majlis ilmu dan ke masjid masjid apabila ada waktu lapang dengan membawa semua ahli keluarga.

aku berharap kita dapat sama sama menikmati sisa sisa hidup kita sambil melihat anak anak kita membesar dan berbakti kepada negara.

aku berharap kita dapat sama sama mengharungi semua ini.

aku berharap kita dapat hidup bersama.


p/s jiwa abnormal malam ni.

if only

i'm superman with the wind in his bag and she's lois lane.


yeah. if only.





p/s life is no nintendo game.

Ahad, Ogos 22, 2010

simpati

yes. perkataan yang sinonim dengan diriku.

oh ye. sebelum itu jangan baca kalau anda rase anda akan mengutuk ngutuk saya selepas membaca entri ini.

susah sangat sangat.

begini. dengan makcik yang jual baju pon rase nak simpati sampai serba salah nak blah dari tempat kejadian. begitu bersemangat sekali makcik tu cuba untuk menjual baju namun setelah sekian lama mencuba cuba, aku blah begitu sahaja. dengan perasaan serba salah lah.

disebabkan itu aku senang untuk dibohongi. walaupun aku sedar yang aku sedang dibohong, namun aku cuba untuk merasakan yang perkara itu benar. selalu juga aku memberi duit kepada orang lain yang mengatakan mereka di dalam kesusahan. walaupun aku tengok mereka sihat walafiat sahaja. tidak mengapa. aku anggap ianya sedekah.

simpati.

terlebih simpati mungkin.

entahlah. aku tidak tahu bagaimana hendak berubah. sehinggakan ramai yang berkata aku lembut sangat. bukan awww ye. lembut hati.

biarkan. aku lebih senang begini. walaupun ianya menyusahkan.


ya. hidup ini susah.



tidak mengapalah. jiwa aku fleksibel. psikologi semua itu. boleh sahaja diubah. fikir positif.


sekian,



p/s aku jeles dengan mereka yang sentiasa happy go lucky.

Sabtu, Ogos 14, 2010

entri serius

amaran! jangan baca kalau anda rasa ini entri merapu. namun kalau nak baca juga, silakan.



aku ialah seorang yang suka termenung dan kemudiannya berfikir. tak kesah pasal ape pon. kadang kadang pasal mengape kasot converse bername converse pon aku fikir. ini penyakitkah? kalau betol ini penyakit sila beritahu aku.

oke ini cerita benar.

aku telah mendapat ilham untuk mencipta peribahasa baru semasa sedang menunggu hujan lebat berhenti dalam perjalanan pulang ke rumah di kuantan. peribahasa yang berbunyi:

jangan jadikan diri anda seperti lalang. tetapi jadikan hidup anda seperti lalang.

aku mendapat ilham setelah memerhatikan lalang lalang meliuk lintuk ditiup angin sesepoi bahasa semasa hujan renyai renyai tersebut. nampak seperti bukan peribahasa. tidak mengapa. anggap ini falsafah.

anda tidak paham? maksudnya ialah jangan biarkan diri kita sentiasa mengikut orang lain. tetapi terima sahaja ape yang berlaku ke atas kehidupan kite. go with the flow. jangan berasa tensi atau tertekan kerana sesuatu tetapi terima sahaja ape yang berlaku itu kerana ada hikmahnya.

aku rasa aku sedang merepek. namun biarkan. suka hati lah aku nak tulis ape. selagi tidak menyalahi undang undang tidak mengapa rasenye.

sudah. sebenarnya banyak lagi bende bende yang bermain di fikiran aku dan aku selalu berfikir mengenainya. tidak perlulah diceritakan di sini.


sekian,

ini bukanlah lalang yang di usha.

p/s terharu kerana seseorang menghantar sesuatu mesej.

Khamis, Ogos 12, 2010

bukan nak mengata

sedih.

itu yang dapat aku gambarkan terhadap suatu tempat yang baru aku kunjungi baru baru ini.



nama tempat tersebut ialah Bazar Ramadhan Pekan Tampin.

nampak gah dari jauh. orang ramai berpusu pusu. kesesakan lalu lintas berlaku walaupun ade polis trafik yang menjage. mungkin polis trafik tersebot penat. yelah. bulan puasa. semua orang terasa letih nak melakukan kerja masing masing.

tiada pon makanan makanan ganjil yang aku cari. semuanya biasa biasa saje. tidak rare bak kate orang sepang. yang rare hanyelah air berperisa yang berharga ringgit Malaysia 2 untuk 3 bungkus. dan aku membelinya. dan aku juga terase yang peniaga tersebut hanya menggunakan air paip sebab aku telah terkena diarrhoea. tidak serius jangan bimbang.

selepas ini aku akan pergi ke Bazar Ramadhan Bandaraya Alor Gajah saje. mungkin di sana terdapat makanan makanan ganjil yang aku cari.

oh ya. minggu ini aku akan pulang ke rumah. seronoknya dapat berbuka bersama sama keluarga. free pulak tu. jimat duit.


sekian.


p/s kalaulah nasik putih diberi secara percuma macam dekat asrama kan best.

Rabu, Ogos 11, 2010

entri ringkas

selamat menyambut Ramadhan 
al-Mubarak.

sama sama kita perbanyakkan amal ibadat pada bulan ni dan harap harap nye diteruskanlah amal ibadat tersebut even semasa bukan bulan Ramadhan.

jangan mengeluh sebab terpakse berpuasa. banyak kebaikannye. dapat diet, pegi bazar beli macam macam makanan ganjil dan dapat save duit makan.

kepada sesiapa yang ingin memberi sumbangan duit raya kepada saya, boleh pos lajukan ke alamat rumah saya yang anda boleh dapati di muka hadapan i.c saya. tapi perlulah tunggu sebulan dulu baru pos ye.


oh ya. sebelum terlupa. minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki, dari sebelah kanan perut ke sebelah kiri perut. dan dari bahagian bahagian badan yang lain jika ada tersalah tutur kata dan perlakuan.

sekian,

i.c sape tah

p/s bazar dekat alor gajah dekat mane ek?

Ahad, Ogos 08, 2010

kecuakan

assignment yang bertimbun timbun.

lebih lebih lagi aku terpakse menyertai SPEAKERS' CORNER pada hari selasa ini.

tajuk yang diberi agak merapu iaitu " superman, batman and spiderman. are they real superheroes? ".

nampaknye aku terpakse bertungkus lumus memerah otak dan minda serta jiwa.

ade kebaikan kena awal awal ni.takde la rase terbeban di kemudian hari.

oh tolong aku! aku rase sangat sangat terbeban.


oh tidak!

p/s tidak sabar menunggu ketibaan Ramadhan al-mubarak.

Selasa, Ogos 03, 2010

minta maaf

sori lama tidak update belog.

bizi dengan assignment yang bertimbun timbun seperti bukit tambun.
aku nak jadi pelajar cemerlang so kene rajin.


selepas ini kalau ade mase aku update dengan serajin mungkin.

by the way, tolong aku supaya dapat me'manage' waktu dengan sebaiknya. please please please.



p/s semakin rajin berpuasa kerana nak save duet minyak dan makan.

Rabu, Julai 21, 2010

mimpi indah

aku pelik.

mengape?

kerane sudah banyak kali aku mengalami mimpi indah ini.

apekah mimpi indah tersebot?















aku mimpi diriku bersame seorang wanita yang aku kenali dikejar makhluk bername zombie. bukan sekali atau dua kali. tapi sudah berkali kali. dalam mimpi tu ofcoz aku hero. tetapi aku fedap. setiap kali mimpi tu je mesti tak abes. aku nak juge tahu kesudahan die. bagaimane aku tunjuk macho di hadapan wanita tersebot.

ini bukan rupe zombie tersebot


aku harap lepas ni sudah takde lagi mimpi mimpi indah seperti mimpi ni. sudah bosan.

sekian.

p/s aku teringin mimpi honeymoon bersame si dia.

Khamis, Julai 15, 2010

back to school

aku kembali ke unikl micet. micet tu ape? cari sendiri kalau tak tahu. dah empat hari aku kat sini. seperti biase, pelajar pelajar 'baru' seperti aku kompulsari menghadiri aktiviti minggu silaturrahim atau lebih glamorous dipanggil MSR Julai 2010. seperti kebanyakan pelajar pelajar baru yang laen, aku amat tidak menyukai sesi orentasi semenjak dari alam persekolahan tadika lagi.

disebabkan wajib datang ke semua aktiviti yang di plan oleh fasilitator dan o.c ( aku tak tahu maksod o.c), aku dan ahli bilik datang la ke semua aktiviti yang di jalankan walaupon pernah sekali lambat dan dapat calit pangkat satu. dengan pengarah disiplin yang garang teramat dan mase yang tak pernah cukup, aku dah mule rase tensen.

tapi, bak kate pepatah, terdapat pelangi di sebalik awan yang mendung. ini translation dari bahase inggeris. dengan kepayahan nak menghadiri semua aktiviti tu, aku belajar supaye tak jadi malas, menepati waktu dan berbagai lagi sifat positif. oke macam poyo pule. walaupon aku ade kutok kutok o.c. hari kedua aku dah mule rase seronok. hari laen lagi lah. hari keempat dah takde dah fasilitator fasilitator ni. 

aku mengaku aku sedih.




lupe pule. aku sebilik dengan luthfi, ashaziq dan gay beliau hasri hensem.

oke sudah. tiade idea. nanti aku upload gambar baekkkk punyaaaa. doakan aku berjaya menghadapi kehidupan sebagai mahasiswa ni.


p/s ade jugak kat micet ni yang cakap muke aku macam justin biebir. oh tidak!

Jumaat, Julai 09, 2010

2 hari

jumlah hari yang tinggal sebelum aku berangkat pulang ke micet dan tiade lagi gigitan dan peniduran bersame mamalia mamalia bername kuceng.

i will miss you guys. cewah.

anywey, bilangan kuceng di rumah aku akan bertambah sebab seko kuceng parsi bername cindy dah bunting. lagi 2 minggu terberanak la die. betambah lagi cucu mak aku.

aku mendapat tahu minggu orentasi di micet agak packed dan boosan. tapi terpakse melupekan keboosanan tu dan mengharungi nye demi menjadi pelajar cemerlang. yeah!

sekian entri singkat. insyaAllah aku akan cube update belog ni serajen mungkin.

ini cindy. ganas kan ini girl?

p/s macam mane nak join wwf?